top of page
  • Foto van schrijverDomaine Savoir Vivre

Winter in Frankrijk...dit was ons kerstgevoel van 2021

Bijgewerkt op: 3 jan. 2022

De laatste week van november gingen wij nog een weekje naar Frankrijk. We hadden onderhand toch weer wat spullen verzameld (echt hè!) die naar Frankrijk moesten en, niet onbelangrijk, moesten wij het huis klaar maken voor de winter. Onze plaatselijke steun en toeverlaat, Frans, had voor de laatste keer van 2021 het gras gemaaid, daar hoefden wij niets meer aan te doen. Wij hadden ons trouwens nooit bedacht dat gras maaien zo een belangrijk onderdeel zou worden van een huis hebben in Frankrijk.Het was fris in Frankrijk, zo'n graadje of 3, en aangezien ons huis geen centrale verwarming heeft, was het koud toen wij aankwamen. Wij hadden vanuit Nederland alvast wat hout meegenomen zodat we meteen de houtkachel konden opstoken. En dat was nodig, Alles was koud. De dikke muren die in de zomer het huis koel houden houden het huis in de winter ook koel.


Eerst een rondje om het huis, kijken of alles er nog staat, alle deuren nog dicht zijn en natuurlijk even de ramen checken. Onder de overkapping stond en lag alles nog zoals we het achter hadden gelaten. Altijd weer fijn dat alles ok is! Daarna naar de schuur (mijn werkplaats, klinkt zoveel mooier!) om de stroom aan te zetten en naar de kelder om de hoofdkraan van het water aan te zetten. Kranen binnen open zetten om alles door te spoelen en even buiten kijken of er nog een buitenkraan open staat.Sinds 1 augustus 2020 zijn wij eigenaar en vanaf die tijd zijn alle vrije dagen, lange weekenden en vakanties erin gaan zitten. Heerlijk om met een project bezig te zijn, alles maken zoals wij het voor ogen zien. Ik ben een man van de wekker maar had besloten die deze kleine vakantieweek eens niet te zetten. Nancy was blij om niet gewekt te worden met mijn uberzachte ochtend wekker. En het beviel mij ook wel. Ik was evengoed op tijd wakker, dat is niet erg, je wordt wakker wanneer je dat zelf wilt. Lekker uit bed, koffie aan zetten, op mijn knieën voor de kachel om eerst even het as te verwijderen, de asla schoon te maken en daarna de kachel op te stoken op de Zwitserse methode. Dat houdt in, de grote blokken kruislings onder en de aanmaakhoutjes er bovenop. Daarboven een paar aanmaakblokjes en geduld hebben. Ideaal! Weinig rook en een mooi vuur. Aanrader dus.We hadden al veel boodschappen mee uit Nederland, we hoefden dus nog niet naar de Supermarché. Auto uitladen en alles een plek geven. Dat geeft altijd weer een opgeruimd gevoel. Daarna begonnen met de klusjes die we eerst eens wilde doen in ons eigen huis. De zolder opgeruimd, bedden voor logees in elkaar gezet en een beetje sfeer gemaakt boven. Waterleidingen doorgespoten en een flesje met klein laagje water in de skimmer geplaatst tegen bevriezing. Dat kan afgestreept worden. Oude kachel uit onze slaapkamer verplaatst naar het bakkershuisje. Ideaal zo'n opslag ruimte. Tussendoor af en toe blokje hout op de kachel en ook weer zorgen voor nieuw hout. Dus zagen en hakken. Daar word je ook warm van. Het mes snijdt aan 2 kanten.En toen werd ik wakker op 28 november. Op de buienradar hadden we wel gezien dat de regen rond onze locatie over kon gaan in sneeuw, maar dit hadden we niet verwacht. Bij het openen van de gordijnen was het wit buiten. We hadden al wel gehoopt dat het eens wit zou zijn bij ons in Frankrijk, maar dat dat nu al zou zijn...dat hadden we niet verwacht. Sneeuw blijft iets magisch. Buiten is het stiller dan normaal, de sneeuw dempt het geluid. De wereld ziet er zo anders uit. Het landschap gaat bijna naadloos over in de lucht, alles is wit. De kleinste oneffenheden worden uitvergroot doordat er sneeuw op blijft liggen. We hebben de wandelschoenen aangetrokken, muts op en sjaal om en naar buiten. Even lekker wandelen door de sneeuw, genieten van de stilte, de vergezichten, besneeuwde straten...

Weer thuis aangekomen hebben we lekker kerstmuziek aangezet, gluhwein opgewarmd en geproost op dit prachtige moment. Het was inderdaad een moment. S'avonds was de sneeuw weer grotendeels weg. Op zich ook wel lekker omdat we de volgende dag weer richting Nederland gingen. Alles bij elkaar hebben wij het ultieme kerstgevoel toen gevoeld.
Nu rest ons jullie allemaal hele gezellige kerstdagen te wensen en een voorspoedig en gezond 2022. Blijf lief voor jezelf, lief voor elkaar en hopelijk zien we je in 2022 op onze prachtige domaine in Frankrijk!


Liefs Nancy en Peter349 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page