top of page
  • Foto van schrijverDomaine Savoir Vivre

5 mooie bezienswaardigheden in de omgeving van Domaine Savoir Vivre

Bijgewerkt op: 13 jun. 2023



Over onze locatie, Domaine Savoir Vivre


Op vakantie gaan in de Indre is een vakantie voor rustzoekers, mensen die geen drukte en massatoerisme opzoeken. Mensen die willen genieten van de natuur, cultuur en de ruimte dat het midden van Frankrijk biedt. Met dit in gedachte zijn wij in 2022 onze

Domaine Savoir Vivre gestart. Een mooie locatie in het hart van Frankrijk, in het zuiden van de Indre, op de grens met de Creuse, met 3 gîtes en een zwembad. Wij noemen het ook wel 'rust, ruimte en een zwembad'. Ruimte heb je zeker! We hebben een grote tuin, met boomgaard, om ook in de zomer de schaduw op te kunnen zoeken. Genoeg plekjes om je stoel of de picknicktafel neer te zetten om te gaan genieten van het uitzicht, van lekker eten, van lekker drinken en van de ondergaande zon. En natuurlijk het verkoelende zwembad met ligbedden om tot rust te komen. Het is maar 300 kilometer voorbij Parijs! Als je alle drie de gîtes huurt is het een perfecte groepsaccommodatie voor 10 tot 12 personen. Huur je de gîtes, vakantiehuisjes, los dan zijn wij een No-Kids / Adults Only / Only Adults accommodatie.


Naast tot rust komen, onthaasten, de boel de boel laten, je onderdompelen in het niets,

zijn er ook mooie culturele uitstapjes te maken bij ons in de buurt. Vakantie bij Nederlanders in Frankrijk! Leven als thuis in Frankrijk.


Hieronder een opsomming van 5 erg leuke uitstapjes.


De ingang voor onze gasten op de Domaine
De poort voor onze gasten staat open.

  1. La Toulx-Sainte- Croix, de toren met fantastisch uitzicht


La Toulx-Sainte-Croix is een klein dorpje op zo'n 25 autominuten bij ons vandaan, Op het hoogste punt staan 2 torens boven op een heuvel. De route ernaartoe is al prachtig! 1 Van de 2 torens is te betreden via een wenteltrap in de toren. Boven aangekomen heb je een schitterend uitzicht over het midden van Frankrijk. Je kan een rondje bovenin de toren lopen zodat je 360 graden uitkijk hebt. Bij helder weer kijk je tot aan de Puy de Dôme, vlakbij Clermont Ferrand. Dat is hemelsbreed ongeveer 150 kilometer. La Toulx Sainte Croix bevind zich op zo'n 600 meter hoogte.


Vergezichten tot aan de Puy de Dôme vanuit de Indre. Dicht bij onze domaine savoir vivre
Prachtig uitzicht vanuit de toren van La-Toulx- Sainte Croix

Voor natuurliefhebbers is La Toulx-Sainte-Croix een ideale bestemming. De Creuse-regio staat bekend om zijn ongerepte landschap, met uitgestrekte bossen, glooiende heuvels en kabbelende rivieren. In de omgeving van het dorp zijn er talloze wandel- en fietsroutes die bezoekers de mogelijkheid bieden om de rustige schoonheid van het platteland te verkennen.


Een van de hoogtepunten van een bezoek aan La Toulx-Sainte-Croix is het jaarlijkse middeleeuwse festival dat in het dorp wordt gehouden. Tijdens dit evenement wordt het dorp omgetoverd tot een levendige en kleurrijke plaats, waar bezoekers kunnen genieten van traditionele ambachten, muziekoptredens, middeleeuwse kostuums en een authentieke sfeer.



Voor diegenen die op zoek zijn naar een rustige en vredig dorpje, is La Toulx-Sainte-Croix een uitstekende keuze. Het dorp biedt een ontsnapping aan de drukte van het moderne leven en een kans om te ontspannen te midden van prachtige natuurlijke landschappen.



Kortom, La Toulx-Sainte-Croix is een lief dorpje in de Creuse-regio van Frankrijk, met zijn betoverende omgeving, historische charme en vredige sfeer. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, natuurschoon of gewoon wilt ontspannen en genieten van het uitzicht in de toren. Een bezoek aan La Toulx-Sainte-Croix is een reis terug in de tijd en een kans om te genieten van de eenvoudige geneugten van het Franse platteland.



2. Les Pierres Jaumâtres


Les Pierres Jaumâtres (vrij vertaald de stenen van Jaumâtres) is een opmerkelijke en fascinerende natuurlijke stenen formatie, in het hart van Frankrijk. Deze indrukwekkende plek, ook wel bekend als "The Jaumâtres Stones", bevindt zich in de regio Limousin, in de buurt van het dorpje Toulx-Sainte-Croix. De wandeling, ze liggen op een heuvel, is goed te doen. Ga alleen niet met slippers de wandeling aan. Zoals wij in Nederland de Hunebedden hebben, is dit vergelijkbaar in Midden Frankrijk.


prachtige plek met uitzicht over het midden van Frankrijk waar Domaine Savoir Vivre ligt. Een No Kids accommodatie, Adults Only waar je de rust nog terug kunt vinden.
De stenen van Les Pierres Jaumâtres

Les Pierres Jaumâtres bestaat uit een verzameling granieten rotsblokken die op ongelooflijke wijze in evenwicht lijken te zijn gebracht. Deze unieke rotsformaties zijn ontstaan door erosie en de geologische processen die gedurende duizenden jaren hebben plaatsgevonden. De stenen variëren in grootte, vorm en hoogte, waardoor ze een spectaculair schouwspel vormen.


Deze natuurlijke bezienswaardigheid trekt jaarlijks veel bezoekers vanwege de mysterieuze ligging van de stenen. Les Pierres Jaumâtres zijn omgeven door een prachtig landschap van groene weiden en beboste heuvels, wat bijdraagt aan de charme van de plaats.


Bezoekers kunnen genieten van wandelingen rond de rotsen, en kunnen met eigen ogen de stenen zien. Sommige stenen lijken bijna opgestapeld te zijn als reusachtige bouwstenen, terwijl andere een meer grillige vorm hebben, bijna alsof ze door de natuur zijn gebeeldhouwd.


Vakantie bij Nederlanders in Frankrijk, nederlands sprekende eigenaren waar je 2 persoons vakantiehuisjes, Gîtes,  kunt huren in Midden Frankrijk. Hond vriendelijk, hondjes, huisdieren zijn toegestaan.
Het lijkt alsof je de stenen zo kan omrollen.

Daarnaast zijn er verschillende wandelpaden die de omgeving van Les Pierres Jaumâtres doorkruisen, waardoor bezoekers de mogelijkheid hebben om de prachtige natuurlijke omgeving te verkennen. Vanaf sommige uitkijkpunten hebben bezoekers een adembenemend uitzicht op het omringende landschap, met zijn glooiende heuvels, bossen en schilderachtige dorpjes in de verte.


Les Pierres Jaumâtres heeft ook een historische en culturele betekenis. In de oudheid werden de stenen vermoedelijk gebruikt als ceremoniële of spirituele plaatsen door de Kelten, die in dit gebied woonden. Sommige stenen vertonen zelfs inscripties en gravures die getuigen van deze vroegere bewoning.


Voor natuurliefhebbers, wandelaars en geschiedenisenthousiastelingen is een bezoek aan Les Pierres Jaumâtres een must. Het is een plek waar bezoekers kunnen genieten van de rust en het uitzicht over de omgeving.


Uitzicht en rust. Dat vind je dicht bij domaine savoir vivre. Een groepsaccommodatie als je de drie gîtes, vakantiehuisjes huurt. Huur je een een aparte vakantiehuis bij ons in midden franrkijk, dan is rust gegarandeerd omdat wij een adults only accommodatie zijn
Uitzicht over Boussac in de Indre, Midden Frankrijk.

Na de terug wandeling is er aan de voet van de heuvel nog een restaurant waar je een verfrissend drankje, een lunch of diner kunt nuttigen, een aanrader.



3. Chateau de Boussac


Het Château van Boussac, gelegen in Boussac, de Creuse, is een historisch kasteel dat bekend staat om zijn architectonische schoonheid en rijke geschiedenis. Het kasteel, ook wel bekend als het Château de Boussac, is een van de meest opvallende bezienswaardigheden in de regio en trekt jaarlijks veel bezoekers van over de hele wereld.


Boussac en Chateau hoort bij elkaar. In de Creuse, net over de grens met de Indre vind je dit prachtige kasteel, het is open voor bezoek en is zeker de moeite waard.
Het Chateau de Boussac vanaf de weg gezien.


Het Château van Boussac dateert oorspronkelijk uit de 12e eeuw, hoewel het in de loop der tijd verschillende renovaties en uitbreidingen heeft ondergaan. Het kasteel heeft een indrukwekkende mix van middeleeuwse en renaissance-architectuur, die zijn karakter en charme versterken.


Een van de meest opmerkelijke kenmerken van het Château van Boussac is de beroemde "Dame à la licorne" ("Dame met de eenhoorn") tapijtenreeks die zich binnen in het kasteel bevindt. Deze tapijten, die dateren uit de 15e eeuw, worden beschouwd als meesterwerken van de middeleeuwse kunst en behoren tot de belangrijkste artistieke schatten van Frankrijk. De tapijten tonen elegante scènes met eenhoorns, jachttaferelen en andere symbolische elementen, en worden bewonderd om hun vakmanschap en verfijnde details.


architectuur, historisch erfgoed, een kasteel met een verhaal. Chateau de Boussac, Creuse.
Franser kan bijna niet

Het interieur van het kasteel is even indrukwekkend als de tapijten. Bezoekers kunnen de prachtige kamers verkennen, zoals de Grote Hal, de Wapenzaal en de Koninklijke Slaapkamer, die allemaal zijn ingericht met antieke meubels, schilderijen en decoratieve elementen uit verschillende tijdperken. Het is een unieke gelegenheid om een glimp op te vangen van het leven in een adellijk kasteel door de eeuwen heen.


Het omliggende terrein van het Château van Boussac biedt ook veel te ontdekken. Het kasteel wordt omgeven door een weelderig park en tuin, waar bezoekers kunnen wandelen en genieten van de serene omgeving. Bovendien is het kasteel strategisch gelegen op een heuveltop, waardoor het een prachtig panoramisch uitzicht biedt over het omliggende landschap.


Het Château van Boussac speelt ook een rol in de literaire wereld. Het werd vereeuwigd in het werk van de beroemde Franse schrijver George Sand, die het kasteel gebruikte als een belangrijke setting in haar roman "Jeanne". Haar beschrijvingen van het kasteel hebben bijgedragen aan de romantische reputatie en het mysterie van deze historische plek.


vergezichten, rust, prachtige luchten, fantastische natuur. Domaine Savoir Vivre biedt je dit allemaal. Rust ruimte en een zwembad. Gîtes met een zwembad en boomgaard.
Uitzicht bij het Chateau van Boussac

Voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, kunst en architectuur, is het Château van Boussac een must-see bestemming als je bij ons, Domaine Savoir Vivre, je vakantie viert!



4. Maison de George Sand in Gargilesse Dampierre


Het maison de George Sand in Gargilesse Dampierre, 1 van de 100 mooiste dorpen in Frankrijk, behoort toe aan de beroemde schrijfster George Sand. Het huis, omgeven door een weelderige tuin en een mooi bos wat charme uitstraalt.


George Sand woonde in dit kasteel. Schilderde daar haar schilderijen en schreef haar boeken.
Gargilesse Dampierre, 1 van de 100 mooiste dorpjes van Frankrijk

Het huis zelf is een prachtig landhuis met een rijke geschiedenis. Men zegt dat het al eeuwenlang diende als toevluchtsoord voor kunstenaars, dichters en filosofen. George Sand, die bekend stond om haar passie voor literatuur en haar onafhankelijke geest, was meteen verliefd geworden op deze plek.


Het huis van George Sand in Gargilesse Dampierre was een toevluchtsoord voor haar creativiteit. Elke kamer gaf inspiratie, en de muren ademden de geest van haar literaire meesterwerken. Het was een plek waar ze haar creativiteit de vrije loop kon laten, en waar haar pen vloeide als een onuitputtelijke bron van woorden.


George Sand, Gargilesse Dampierre, 1 van de 100 mooiste dorpen van Frankrijk, en terecht!
Stijlkamer in het huis van George Sand in Gargilesse Dampierre

De tuinen rondom het huis zijn idyllisch. Kleurrijke bloemen en de geur van lavendel vult de lucht. Een kabbelend beekje stroomt door de achtertuin, waar George Sand vaak ging zitten om te mijmeren en nieuwe ideeën op te doen. Het geluid van het water leek haar gedachten te voeden en haar te leiden naar nieuwe literaire avonturen.


Elke avond, wanneer de zon achter de heuvels zakte, vulde het huis zich met warme gloed. De haard werd aangestoken en de geur van houtvuur verspreidde zich door de kamers. George Sand verzamelde zich met haar vrienden en geliefden rond het knapperende vuur, waar ze discussieerden over literatuur, kunst en de mysteries van het leven. Het was een plek waar ideeën werden geboren en waar de geest van creativiteit gedijde.


Gargilesse Dampierre, een dorp in de vallei van de schilders
Elk doorkijkje is mooi in Gargilesse Dampierre

Hoewel de tijd voorbij is gegaan en George Sand niet meer onder ons is, blijft haar huis in Gargilesse Dampierre een plek waar haar creativiteit voortleeft.


La maison van George Sand in Gargilesse Dampierre is 1 van de vele maisons die van haar of hem te vinden zijn. Om alvast een tipje van de sluier, de naam George laat je denken dat het een man is, maar George is een vrouw die schrijfster was uit naam van een man, George dus. Hierover meer in een andere blog. Dit Maison is toegankelijk voor toeristen, je betaald wel een kleine entree. Echt een van de dingen die je gezien moet hebben!


5. Parc des Parelles


Het Parc des Parelles is een prachtig Park op 30 autominuten bij ons vandaan. Je kunt er genieten van ontspannen wandelingen in de natuur. Het park staat bekend om zijn schilderachtige landschappen en rustige sfeer, waardoor het de ideale plek is om even helemaal tot rust te komen. Zeker in de zomer, als het erg warm is, vind je in het bos heerlijke verkoeling




Tijdens je wandelingen in het Parc des Parelles kun je genieten van de adembenemende natuurlijke schoonheid. Je kunt wandelpaden volgen die je leiden langs weelderige bossen en kabbelende beekjes. Het park herbergt ook diverse planten- en diersoorten, waardoor je mogelijk interessante flora en fauna kunt spotten tijdens je wandelingen. Het Park is een oude steengroeve, dat zul je zeker op verschillende plekken terug vinden.


Naast wandelen kun je in het Parc des Parelles ook andere ontspannende activiteiten ondernemen, zoals picknicken, vogels kijken of gewoon genieten van de rust! Vergeet niet om je camera mee te nemen, want je zult ongetwijfeld talloze fotogenieke momenten tegenkomen.


even terug trekken in de natuur, mooie bossen, fijne wandelingen en verkoeling in de zomer. Verkoelend watertje in de Indre, toeristische trekpleister
Parc des Parelles

Het is altijd een goed idee om van tevoren de openingstijden en regels van het park te controleren, het Park is namelijk geopend van 6.00 tot 22.00 uur, entree is 2 euro.


Kortom, als je op zoek bent naar een rustige plek in de buurt van Domaine Savoir Vivre, dan is het Parc des Parelles zeker een aanrader. Even de verkoeling opzoeken of de schoonheid van de natuur ontdekken. Het doet zelfs sprookjesachtig aan...

 

vakantie huis met zwembad, midden frankrijk, huisdiervriendelijk, huisdieren welkom, groepsaccommodatie of adults only, gites de france
Na het bezoeken van deze 5 mooie plekken even lekker tot rust komen bij ons zwembad



Krijg je na het lezen van deze blog zin om eens vakantie bij ons te komen vieren? Ga naar onze website voor info, boekingen en contact, klik op de link hieronder.





Salut Nancy en Peter


Domaine Savoir Vivre

12 La Gardette

36160 Vijon

Indre, France











446 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page