top of page
  • Foto van schrijverDomaine Savoir Vivre

En wij zijn alweer een tijdje open!

Bijgewerkt op: 4 jul. 2022

Leven als god in Frankrijk, wie kent de uitspraak niet? Wij hebben de zin de afgelopen jaren vaak gehoord, alleen dachten wij er toen nog niet zo over. Het was vooral klussen en klussen en broodjes maken voor de lunch, weer klussen en voor het avondeten zorgen en de volgende ochtend het ontbijt verzorgen...



Half april ging Nancy met hondje Lili naar Frankrijk bijgestaan door haar 3 zussen en zwager. Onder het motto: we gaan alles even klaar maken voor de opening begin mei. Even...



Natuurlijk, je voelt hem al, niet even. Even de buitenlampen vervangen. We hadden mooie nieuwe lampen gekocht, dus even de oude eraf en de nieuwe erop. Nieuwe

schemerschakelaar erbij. Nu bleek dat aan de voorkant van het huis de lampen niet aangesloten te zijn op stroom, maar die werden gevoed door een oplaadbare batterij, en die werd bijgevuld door een zonnecelletje boven op de lamp, Dus er moest een kabeltje naar binnen en aangesloten worden op dezelfde stroomkabel als de andere lampen zodat ze allemaal tegelijk aan, en uit zouden gaan. Muren van oude woningen in Frankrijk

zijn dikker dan in Nederland, veel dikker. Gelukkig houden de plaatselijke Brico's (de franse praxissen en gamma's) daar rekening mee. De plaatselijke Lidl in La Châtre ook. Tijdens het boodschappen doen vorig jaar (ze hebben heerlijke rosé, maar dat is een ander verhaal) zag ik lange boren in het schap liggen. Meenemen dacht ik, beter mee verlegen dan om verlegen luidt de uitspraak. En die kwamen nu goed van pas! Een klus waar we van dachten dat het 2 dagen werk zou zijn werden er 4... Ed, bij deze nogmaals

vreselijk bedankt!!



De eerste 1,5 week werd er veel opgeruimd en schoongemaakt. Na een aantal maanden, als je er niet bent geweest, is dat wel weer nodig. Er werd veel, heel veel onkruid bij de ingang weg gehaald. Het pad om het huis (mooie stenen in 'cement' gelegd) werden onder handen genomen met de hogedruk spuit. Ook rond het zwembad werd het eerste onkruid weggehaald. Ook onze toegangspoorten kregen een ander kleurtje.



Het zwembad was weer een verhaal apart. De vorige eigenaar pompte het bad leeg, maakte het schoon en liet het daarna weer vollopen met schoon water. Wij hebben dat anders gedaan. Zeker met het oog op duurzaamheid hebben we het gereinigd met diverse schoonmaak middelen. Probleem was dat de temperatuur te laag was om de chemicaliën zijn werk te laten doen. Uiteindelijk deed de chok therapie zijn werk en daalde alle groene deeltjes neer en die werden opgezogen. Na een paar dagen weer een prachtig zwembad! Dat was wel even met de billen knijpen een week voor de opening.



Ondertussen was er versterking gekomen. Andere familie leden (ze worden op het eind van de blog allemaal genoemd) waren aangekomen en na een rondleiding en welkomstkoffie (geen borrel, er moest nog geklust worden ;-)) ging het werk in de volgende versnelling! Rond het zwembad werd onkruid weg gehaald en er bleek grint onder te liggen, erg mooi!


Het hek rond het zwembad hebben we gehaald. Een eerst volgende storm zou het niet overleven. Dat bleek ook, met 20 minuten was het hek van 50 meter en de palen op een hoop gegooid, klaar voor de déchetterie! We hadden ook al een ander schapenhek besteld en alles zo geregeld dat die in deze week geleverd zou worden zodat we die konden plaatsen. Ik kan je alvast vertellen dat dat niet gelukt is. Dat hek kwam in de week

dat iedereen al naar huis was. Onze Frans heeft het hek uiteindelijk geplaatst, waarvoor onze dank Frans!



In diezelfde week hadden wij ook een afspraak met een controleur om onze gîtes te classificeren. Dat laten doen heeft verschillende redenen, maar daar zal ik niet over uitweiden nu. We hadden van te voren al een hele controle lijst ontvangen en doorgelezen. Wij hebben niets veranderd. Dit is wat, en wie wij zijn, dat zie je terug in onze gîtes. De opmerkingen van de controleur waren soms best 'bijzonder'. Er wordt op van alles gelet. Er moest een broodrooster aanwezig zijn (stokbrood past daar toch niet in?). Een sla centrifuge. 3 Keukenhulpen (iets van een mixer etc.) Een ovenschaal, terwijl we geen oven hebben staan in de gîte. Ook moest alles dubbel aanwezig zijn voor de gasten. In een tweepersoons gîte moesten 4 onderleggers aanwezig zijn. 4 Soepkommen...en ga zo maar door. Na het afsluitende gesprek konden we volstaan met de aankoop van de ontbrekende producten. We konden daarvan de bon mailen en een foto van de aangeschafte producten. Zo gezegd, zo gedaan. We zijn officieel geclassificeerd! Weer een hobbel genomen!



Nog twee belangrijke dingen te doen! De grange (de vroegere plek waar de tractor en de landbouwwerktuigen stonden) moest worden omgedoopt tot een gemeenschappelijke ruimte. Er werd met twee oude binnendeuren en een gordijn een afscheiding gemaakt. De oude werkbank uit de werkplaats werd er neergezet als bijzettafel. Oude houten kratjes werden omgetoverd tot een kast waar lp's in konden staan. Wij hebben in elke gîte een draaitafel staan zodat onze gasten ook eens een ouderwets plaatje kunnen draaien, zo leuk!



Het tweede belangrijke ding was internet. Ook al ben je op vakantie en zou een internetvrije vakantie je heel goed doen, is het toch wel een wens van de gasten. Daarnaast biedt internet bij ons de mogelijkheid om via een chromecast (dat is toch heel wat anders dan een draaitafel) TV te kunnen kijken. Na lang lezen, zoeken en informeren is het een 4 g router geworden met onbeperkt internet zodat iedereen internet kan gebruiken. De dikke muren deden ons nu ook weer de das om. Er moesten meerdere access points komen. Dus kabeltjes trekken over de zolder om alles aan te sluiten. Uiteindelijk is er overal goed internet in de gîtes!


Het waren 2 weken hard werken, ook genieten, ontspannen, lachen, huilen, spierpijn hebben, en moe zijn. Maar het was voor een goed doel!



Op 29 april hebben we de naamborden opgehangen van Frits en met elkaar de opening gevierd, een bubbel gedronken en heerlijk uit eten geweest. Domaine Savoir Vivre staat, is klaar, zeker voor dit jaar. De volgende dag ontvingen wij de eerste gasten en is onze droom werkelijkheid geworden!


Dank aan Astrid, Ed, Chantal, Charles, Esther, Carla, Nico, Marian en Gerard! Zonder jullie waren we niet tot dit resultaat gekomen op de openingsdag! Merci!


Salut, Nancy en Peter








Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page